PETAH sebagai alat bantu pembelajaran bahasa Melayu dalam meningkatkan kemahiran berkomunikasi. / Noor Azam Abdul Rahman and Noraziah Mohd Amin - Abdul Rahman, Noor Azam; Mohd Amin, Noraziah (Universiti Teknologi MARA, 2018)
Kajian ini dijalankan bagi menilai keberkesanan penggunaan alat bantu pembelajaran bahasa Melayu yang dinamakan PETAH dalam meningkatkan kemahiran komunikasi penggunanya. Alat bantu pembelajaran merupakan antara eleman penting untuk meningkatkan kemahiran berbahasa seseorang terutamanya bagi penutur bahasa kedua ataupun asing. Kajian lepas yang dijalankan oleh penyelidik seperti Fa'izah et.al(2010), Khuzaiton (2012) dan lain-lain telah membuktikan bahawa terdapat isu komunikasi Bahasa Melayu dalam kalangan penutur bukan Melayu di Malaysia. Berdasarkan isu tersebut, objektif utama kajian ini adalah untuk menganalisis keberkesanan penggunaan alat bantu pembelajaran PETAH terhadap peningkatan kemahiran komunikasi pelajar yang menggunakannya. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan kuantitatif yang menggunakan borang soal selidik yang mengandungi 25 item yang terarah kepada keberkesanan penggunaan alat bantu pembelajaran PETAH. Instrumen borang soal selidik ini digunakan bagi mendapat maklum balas daripada responden selepas mereka menggunakan alat bantu pembelajaran PETAH. Data daripada borang soal selidik telah dianalisis menggunakan perisian SPSS versi 21. Dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti responden (nilai min di antara 3.35 hingga 4.71) bersetuju bahawa alat bantu pembelajaran PETAH telah meningkatkan keberkesanan mereka dalam komunikasi bahasa Melayu, terutamanya jika digunakan secara berterusan. Kesimpulannya, alat bantu pembelajaran PETAH telah memberi impak yang baik terhadap peningkatan kemahiran berkomunikasi bahasa Melayu dalam kalangan penutur bukan Melayu di Malaysia.