Tekanan kerja dalam profesion perguruan: Satu kajian kes / Azlina Abu Bakar, Madihah Mohamad Shukri and Raja Zirwatul Aida Raja Ibrahim - Abu Bakar, Azlina; Mohamad Shukri, Madihah; Raja Ibrahim, Raja Zirwatul Aida (2004)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap tekanan kerja di kalangan guru, perbezaan di antara jantina dengan tekanan dan punca-punca tekanan kerja berlaku. Dua soalselidik ditadbirkan kepada 64 orang guru yang mengajar di sebuah sekolah jenis SRJK ( C ) di daerah Kuala Terengganu. Melalui Inventori Tekanan Kerja Untuk Guru (ITKUG), dapatan menunjukkan 86% daripada guru dalam kajian ini mengalami tekanan kerja. Di antara punca-punca ia berlaku ialah, terpaksa mengajar subjek yang mereka tidak pernah menerima latihan, mengajar dalam kelas yang besar dan sukar memotivasikan pelajar. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat perbezaan dari segi tahap tekanan kerja di antara jantina (P<.01) dan faktor-faktor persekitaran merupakan punca utama tekanan kerja berlaku di kalangan guru.