Bunyi bising trafik : persepsi dan gangguan pembelajaran di kalangan pelajar sekolah / Siti Jamiah Tun Jamil, Mohd Najib Abd Rashid and Suryani Ahmad - Tun Jamil, Siti Jamiah; Abd Rashid, Mohd Najib; Ahmad, Suryani (2012)
Kualiti pembelajaran seseorang pelajar adalah bergantung kepada suasana persekitaran persekolahan. Persekitaran sekolah yang berhampiran dengan jalan raya mampu memberi persepsi mahupun gangguan ke atas pembelajaran pelajar. Justeru itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti persepsi pelajar terhadap bunyi bising trafik berhampiran kawasan sekolah dan kesan gangguan bunyi bising trafik kepada sekumpulan pelajar Sek. Men. Keb. Anderson, Sek. Men. (A) Izzuddin Shah dan Sek. Men. Teknik Leboh Cator semasa sesi pembelajaran berlaku. Penyediaan borang kajiselidik merupakan instrumen yang digunapakai dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa persepsi pelajar ke atas bunyi bising trafik adalah di paras 'bising'. Malah, pelajar menyatakan bunyi bising trafik mampu memberi kesan gangguan pembelajaran berlangsung. Secara kesimpulannya, pembelajaran di sekolah perlulah bebas dari sebarang bunyi bising trafik. Proses pembelajaran perlu dilaksanakan dalam keadaan persekitaran yang aman dan tenteram bagi menghasilkan pelajar yang cemerlang dan berilmiah.