Analisis kadar pulangan pelaburan bagi tanah pertanian padi : kajian kes Daerah Perak Tengah / Siti Nadiah Mohd Ali and Nor Nazihah Chuweni - Mohd Ali, Siti Nadiah; Chuweni, Nor Nazihah (2012)
Pelaburan dalam bidang pertanian amat penting bagi memastikan kemajuan ekonomi dan mengurangkan kadar kemiskinan terutamanya di luar bandar. Oleh itu, kajian yang dilakukan ke atas pelaburan dalam sektor pertanian ini dapat digunakan bagi menarik minat pelabur dalam melestarikan sektor pertanian negara terutamanya bagi penanaman padi. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kadar pulangan pelaburan tanah pertanian padi yang diterima oleh pemilik tanah dan pemegang pajakan yang mengusahakan tanah pertanian padi. Kajian ini merupakan kajian deskriptif yang menggunakan data kualitatif dan kuantitatif. Data-data diperolehi daripada borang soal selidik yang diedarkan kepada seluruh populasi seramai161 orang responden yang terdiri daripada pemilik tanah dan pemajak di Daerah Perak Tengah. Sebanyak 22 item soalan dirangka dan data dianalisis menggunakan borang soal selidik. Hasil dipersembahkan dalam bentuk memerihalkan semula dapatan kajian untuk mendapatkan nilai kadar pulangan pelaburan bagi setiap pegangan. Hasil kajian menunjukkan kadar pulangan pelaburan yang diperolehi oleh pemajak lebih tinggi daripada pemilik tanah. Melalui kajian ini, pelabur boleh membandingkan kadar pulangan sektor pertanian padi dengan sektor hartanah yang lain. Malahan kadar pulangan terhadap komoditi pertanian lain seperti kelapa sawit dapat digunapakai menggunakan kaedah pengiraan yang sama bagi membantu pelabur memilih sektor pertanian yang memberikan kadar pulangan yang lebih tinggi.