Kemudahan teknologi komunikasi data di Malaysia / Ahmad Roshidi Amran - Amran, Ahmad Roshidi (Institut Teknologi Mara Cawangan Sarawak, 1990)
Kini terdapat banyak permintaan untuk menghubungkan satu komputer dengan lebih dari satu komputer atau terminal yang lain yang bukan sahaja terletak dalam satu kawasan atau bangunan (yang dikenali sebagai LAN - Local Area Network - Rangkaian Kawasan Setempat) tetapi juga dengan komputer dan rangkaian yang berada di merata-rata tempat di dunia ini. Bagi memenuhi permintaan ini, syarikat Telekom Malaysia (STM) telah menyediakan satu perancangan yang menelan belanja berjuta ribu ringgit untuk mengujudkan serta membangunkan suatu kemudahan komunikasi untuk pengguna (subscriber) dan orang awam.