Perkembangan imbangan pembayaran Malaysia 1978 - 1987 / Rosita Suhaimi - Suhaimi, Rosita (Institut Teknologi Mara Cawangan Sarawak, 1989)
Imbangan Pembayaran ialah sebuah rekod yang menyeluruh tentang ekonomi residen di dalam sesebuah negara dan residen di negara-negara lain selama satu tempoh jangkamasa biasanya satu tahun. Tujuan utama sesebuah negara menyimpan rekod-rekod ini ialah untuk memberitahu kerajaan tentang kedudukan ekonomi antarabangsa negara itu dan seterusnya memikirkan tentang dasar-dasar yang harus dilaksanakan untuk memperbaiki kedudukan ekonomi negara tersebut. Analisa yang akan dihuraikan nanti adalah sebagai lanjutan kepada analisa-analisa yang telah dibuat oleh para ekonomis lain, di mana ianya akan mengemaskinikan perkembangan Imbangan Pembayaran.