Intepretasi narsisisme melalui pengkaryaan fotografi seni halus / Wan Nor Ayuni Wan Mohd Zain ... [et al.] - Wan Mohd Zain, Wan Nor Ayuni; Abdulah, Nur Hasliza; Shaari, Shafirah; Wan Mohd Zain, Wan Norlidza (2021)
Kertas konsep ini membincangkan peranan komunikasi visual mengenai golongan narsisisme dan diterjemahkan dalam bentuk karya fotografi. Narsisisme ialah perasaan individu yang terlalu mengagumi diri sendiri. Golongan ini terlalu taksub dengan keadaan diri mereka. Seiring dengan kemajuan teknologi dan dunia digital pada abad ke 21 ini, dapat dilihat kekerapan dan ketaksuban individu atau hobi untuk berswafoto di media sosial. Golongan narsisisme ini menganggap perihal mengagumi diri sendiri ialah perkara yang normal, disebabkan mereka telah terbiasa dalam situasi ini sejak kecil lagi. Namun bagi pakar psikologi, narsisisme merupakan masalah yang serius dan mempunyai ciri-ciri spesifik kerana pemikiran golongan ini dikuasai oleh minda yang merasai kewujudan mereka lebih penting berbanding orang lain. Seni fotografi bukan sekadar mendokumentasi perkara yang dilihat di dunia nyata, tetapi menjadikan karya seni lebih kompleks dan memberikan makna yang mendalam pada sesuatu gambar. Seni fotografi mampu diterjemahkan dalam nilai estetika yang tersendiri. Seni ini juga boleh dieksperimen dalam pelbagai teknik fotografi. Ekspresi golongan narsisisme dapat diterjemahkan melalui karya fotografi seni halus dalam pelbagai simbolik penceritaan narsisisme