Prinsip-prinsip pembentukan huruf Cina / Low Kuek Long - Low, Kuek Long (Institut Teknologi Mara Cawangan Sarawak, 1989)
Tulisan Cina mempunyai sejarah yang panjang dan tersendiri. Pada umumnya tidak terdapat banyak bukti bertulis mengenai tulisan Cina yang dapat dirujuk untuk mengetahui sejarah dan asal-usul terbentuknya huruf Cina ini. Oleh itu terdapat banyak hipotesis mengenainya. Cerita yang menyatakan bahawa huruf Cina adalah hasil ciptaan Cang Ji merupakan pendapat yang lebih diterima ramai. Mengikut cerita ini, Cang jf (seorang Menteri Huang O'!) mendapat inspirasi untuk membentuk huruf-huruf yang terdapat dalam tulisan Cina setelah melihat dan tnemerhati kesan tapak kaki burung dan binatang pada suatu masa dahulu. Beliau seterusnya melukis rupa sesuatu benda itu mengikut bentuknya. Lukisan-lukisan yang terdapat pada zaman kuno ini kemudiannya diringkaskan kepada beberapa garisan yang mudah. Dengan itu terciptalah apa yang disebut 'pictograph'..