Impak media sosial terhadap keruntuhan akhlak dalam kalangan pelajar : satu tinjauan awal / Nurul Izzah Noor Zainan ... [et al.] - Noor Zainan, Nurul Izzah; Awang @ Ab Rahman, Nurul Hidayah; Ismail, Mohd Khairul Anuar; Mat Jusoh, Nor Asmira (2021)
Media sosial masa kini telah memberi impak besar terhadap pembentukan tingkah laku dan keperibadian pelajar. Perkembangan zaman yang pesat menyebabkan masyarakat khususnya remaja berlumbalumba untuk menggunakan media sosial seperti facebook, twitter, instagram dan sebagainya. Hal demikian adalah kerana medium media sosial memberikan info atau maklumat terkini mengenai berita semasa mahupun apa yang sedang berlaku. Akan tetapi jika tersalah terhadap penggunaanya akan memberikan kesan yang negatif kepada penggunanya. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengetahui impak media sosial terhadap keruntuhan akhlak dalam kalangan pelajar. Metod perpustakaan dan penelitian akan digunakan untuk mengumpulkan maklumat berkaitan dan kemudiannya dianalisis menggunakan metode induktif bagi mendapatkan satu kesimpulan. Hasil kajian mendapati penggunaan media sosial tanpa kawalan memberi impak negatif terhadap keruntuhan akahlak dalam kalangan pelajar dari aspek keganasan dan pornografik, fesyen, hubungan sillaturrahum serta perkataan dan perbuatan. Justeru itu, generasi pendidik harus bekerjasama dalam membina kembali kepimpinan akhlak para pelajar untuk menghasilkan graduan yang berkualiti berjaya bukan sahaja dalam bidang akademik malah juga berjaya dalam mempamerkan sahsiah yang baik