Hubungan antara tahap pengetahuan pedagogi guru dengan pencapaian tajwid al Quran pelajar dalam KKQ / Jahidih Saili and Nurul Hamimi Awang Japilan - Saili, Jahidih; Awang Japilan, Nurul Hamimi (2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara pengetahuan pedagogi guru dengan pencapaian tajwid al-Quran pelajar dalam Kelas Khas Kemahiran Membaca dan Menghafaz al-Quran (KKQ) di Lembah Klang. Pelaksanaan kajian ini melibatkan kumpulan responden yang terdiri daripada 43 orang guru dan 134 orang pelajar KKQ. Data responden dipungut dengan menggunakan sebuah instrumen soal selidik yang telah mendapat kesahan kandungan daripada panel rujukan pakar. Nilai kebolehpercayaan alpha Cronbach bagi semua bahagian dalam soal selidik adalah tinggi (>0.8). Data kuantitatif soal selidik dianalisis secara inferensi dengan menggunakan IBM SPSSV26 untuk mendapatkan hubungan antara pemboleh ubah yang terlibat. Hasil kajian menunjukkan, wujud hubungan signifikan pada tahap yang rendah antara tahap pedagogi guru dengan pencapaian tajwid al-Quran pelajar dalam KKQ. Sehubungan itu, pengetahuan ini perlu dikuasai oleh guru KKQ kerana ia merupakan salah satu daripada faktor penentu kepada keberkesanan pengajaran di samping berpengaruh terhadap pencapaian pelajar dalam pelajaran tajwid al-Quran dalam KKQ