Masalah berkaitan format surat rasmi dalam kalangan pensyarah bahasa di UiTMCPP / Raja Rosila Raja Berahim ... [et al.] - Mohd Amin, Noraziah; Ab. Latif, Nur Afiqah; Affendy Lee, Noor Azli; Desa, Melati; Zulkifli, Che Nooryohana; Boon, Yih Mah (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2021)
This study aims to examine the perceptions of lecturers at the Academy of Language Studies (APB) UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP) related to problems in writing official letters involving letter format. Format is the most important element in writing an official letter because it can affect the acceptance of a letter. If the format used is incorrect, it can lead to misunderstandings between the sender and the recipient of the letter and in turn cause a program to be delayed. The descriptive research method is used which involves the analysis of data findings based on a questionnaire distributed to 30 repondents. The data collected were analyzed using SPSS software version 23. The findings show that the lecturers are indeed confused about the letter format and the highest percentage shows confusion about the word 'melalui' (through) and 's.k.' (c.c) in writing official letters. It is hoped that this study will help researchers in providing a solution method to facilitate the lecturers at APB UiTM Cawangan Pulau Pinang in writing official letters. Kajian ini bertujuan untuk meninjau persepsi para pensyarah di Akademi Pengajian Bahasa (APB) UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP) berkaitan masalah dalam penulisan surat rasmi yang melibatkan format surat. Format merupakan elemen yang paling penting dalam penulisan surat rasmi kerana boleh memberi kesan kepada penerimaan sesuatu surat tersebut. Jika format yang digunakan tidak tepat, salah faham antara pengirim dan penerima surat boleh berlaku dan seterusnya menyebabkan sesuatu program itu tertangguh. Kaedah kajian yang digunakan adalah berbentuk deskriptif yang melibatkan analisis dapatan data berdasarkan borang soal selidik yang diedarkan kepada 30 orang responden. Data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS versi 23. Dapatan kajian menunjukkan bahawa para pensyarah sememangnya mengalami kekeliruan berkenaan format surat dan peratusan tertinggi menunjukkan kekeliruan tentang penggunaan "melalui" dan "s.k.", iaitu salinan kepada yang betul dalam penulisan surat rasmi. Kajian ini diharap dapat membantu pengkaji dalam menyediakan satu kaedah penyelesaian untuk memudahkan para pensyarah di APB UiTM Cawangan Pulau Pinang dalam penulisan surat rasmi.