Perpaduan dan krisis politik Melayu: satu analisis / Ilyas Abdullah - Abdullah, Ilyas (Universiti Teknologi MARA, 2021)
Isu kelangsungan politik Melayu telah menjadi topik perbahasan di kalangan orang Melayu sejak sebelum negara mencapai kemerdekaan lagi. Masyarakat Melayu merupakan kelompok etnik yang dominan dan utuh dalam kerangka sosio politik Malaysia. Sebarang perubahan atau ancaman yang berlaku ke atas politik masyarakat Melayu akan memberikan kesan kepada perkembangan politik di Malaysia secara keseluruhannya. Artikel ini membincangkan fasa perpaduan dan krisis politik orang Melayu. Kajian berkaitan kelangsungan politik orang Melayu haruslah dilihat sebagai satu penelitian yang releven sepanjang masa dalam ruang lingkup politik Malaysia.