Hubungan Al-Tijarah dan dunia akademik dari perspektif islam / Jahjaiton Arsad, Mohd Kamal Azman Jusoh and Saiful Johari Musahar - Arsad, Jahjaiton; Jusoh, Mohd Kamal Azman; Musahar, Saiful Johari (2007)
Arus perkembangan kehidupan masyarakat Islam sekarang menampakkan kecenderungan masyarakat hanya memfokuskan kepentingan dan keuntungan duniawi khususnya dalam perniagaan. Perkembangan ini berlaku sama ada di luar mahupun dalam dunia akademik. Ia mendedahkan satu situasi yang menarik kepada penulis untuk menilai dan meneliti perkataan perniagaan (al-tijarah secara umum) yang terdapat di dalam al-Quran. Berdasarkan indeks. terdapat sebanyak 7 ayat pengulangan perkataan al-tijarah di dalam al-Quran yang menerangkan majoriti manusia mudah terpengaruh dengan perniagaan duniawi berbanding perniagaan ukhrawi. Allah SWT telah menerangkan kepada manusia beberapa sifat negatif yang selalu dilakukan oleh manusia. Fenomena perniagaan atau pekerjaan dalam apa jua bentuk belum tentu menunjukkan perkara yang positif berdasarkan kepada pefunjuk-petunjuk yang diambil dari al-Quran. Fokus utama tulisan ini ialah untuk mengajak semua staf akademik supaya dapat menghayati tugasan seharian dalam konteks al-tijarah dalam al-Quran, dan semoga keuntungan yang diperolehi dapat dinikmati di dunia dan akhirat. Kupasan dari tulisan ini boleh dijadikan sebagai panduan dan landasan untuk perkembangan nilai kerohanian di kalangan staf Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang khasnya dan UiTM seluruh cawangan secara amnya yang terlibat secara langsung dalam proses pengajaran. Kefahaman tentang pengajaran dan pembelajaran dari al-Quran sudah tentu akan memberi impak yang posilif ke arah pemantapan dan kecemerlangan akademik yang bertunjangkan kepada aqidah Islam.