Kepentingan pembangunan spiritual di kalangan pensyarah ke arah pembentukan insan kamil / Minah Dibok ...[et al.] - Dibok, Minah; Mohd Khalid, Abd Khalil; Manaf, Ainun Jariah; Mustari, Ruaain (2007)
Manusia atau insan adalah makhluk terbaik ciptaan Allah s.w.t. yang terdiri daripada paduan unsur jasmani dan rohani. Manusia bukan sahaja memerlukan pengisian fizikal bahkan juga pembangunan spiritual yang menjadi teras dalam kehidupan mereka. Oleh itu, kertas kerja ini cuba mengupas persoalan pembangunan spiritual yang amat diperlukan dalam kehidupan pemyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) khususnya sebagai tenaga pendidik. Aspek pembangunan spiritual yang diperlukan ialah keimanan, ilmu, pengabdian diri kepada Allah dan akhlak. Dengan adanya pembangunan spiritual yang mantap di kalangan pensyarah sudah tentu mereka mampu menjadi model terbaik kepada pelajar dan dapat melahirkan graduan yang kamil bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik bahkan juga mempunyai sahsiah yang unggul.