Pengajaran dari lawatan ke Indonesia ke arah kecemerlangan UiTM Pahang / Mohd Noor Ramlan and Hafizah Kassim - Ramlan, Mohd Noor; Kassim, Hafizah (2007)
Indonesia merupakan sebuah negara yang mempunyai perhubungan rapat dengan Malaysia. Selain sebagai dua buah negara yang berjiran, kedua-duanya mempunyai perkaitan rapat dari aspek sejarah, social budaya, ekonomi, pendidikan, pertahanan dan lain-lain lagi. Malah kerana begitu rapatnya, hubungan dua hala kerapkali juga mengalami turun naik. Terdapat banyak pengajaran yang boleh dipelajari dari negara tersebut. Penulis menghuraikan pengamatan sepintas lalu berdasarkan pengalaman peribadinya membuat kunjungan ke negara tersebut. Huraian yang diberikan adalah secara umum dan pengajaran yang boleh gunakan boleh dijadikan input untuk renungan bersama. Pengalaman tersebut dirasakan boleh dijadikan pengajaran dan diharapkan boleh menjadi pencetus kepada pembaca dalam menilai keadaan semasa dalam perjuangan bagi memartabatkan UiTM, khususnya UiTM Pahang, bangsa Melayu dan seterusnya negara kita Malaysia agar lebih makmur dan sentosa