Strategi penambahbaikan UiTM Kampus Raub berdasarkan perspektif pengurusan strategik / Mohd Nazri Mohd Noor, Nik Ismail Harun and Jalilludin Md Hanafiah - Mohd Noor, Mohd Nazri; Harun, Nik Ismail; Md Hanafiah, Jalilludin (2007)
Kertas kerja ini memfokus kepada isu penambahbaikan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Raub berdasarkan perspektif pengurusan strategik sebagai instrumen analisis. Isu ini amat relevan dengan saranan kerajaan agar setiap perbelanjaan mengurus agensi kerajaan mengambilkira faktor kos efektif. Kertas kerja ini menggunakan instrumen khas seperti IFE Matrix, EFE Matrix, TOWS Matrix, SPACE Matrix dan IE Matrix dan juga Grand Strategy Matrix untuk mendapatkan keputusan yang sesuai dengan matlamat kertas kerja ini iaitu untuk mengenalpasti strategi penambahbaikan UiTM Kampus Raub. Kertas kerja ini juga menggariskan empat strategi utama yang perlu diambil tindakan segera bagi mempastikan proses kelangsungan ilmu diteruskan di UiTM Kampus Raub. Hasil analisis mendapati bahawa UiTM Kampus Raub perlu terus dikekalkan dengan menggunakan pendekatan konservatifdan strategi bertahan adalah amat sesuai untuk dijadikan asas kepada kejayaan penambahbaikan kampus tersebut.