Elemen geometri dalam senibina rumah melayu tradisional Negeri Sembilan / Marina Mohamed, Nor Fadhilah Dzulkifli and Nazirah Ramli - Mohamed, Marina; Dzulkifli, Nor Fadhilah; Ramli, Nazirah (2012)
Geometri melibatkan pelbagai elemen seperti ukuran saiz, bentuk, kedudukan relative dari rajah, sifat-sifat garis, Sudut, permukaan dan ruang. Elemen-elemen ini digunakan secara meluas dalam bidang kesenian, Kejuruteraan, sains dan reka bentuk. Kertas kerja ini membincangkan elemen geometri yang wujud di dalam senibina rumah meIayu tradisional Negeri SembiIan. Elemen-elemen ini diperolehi berdasarkan ukuran dan pemerhatian yang teIah dijalankan. Hasil kajian mendapati rumah melayu tradisionaI Negeri Sembilan menggunapakai eIemen geometri sepenuhnya iaitu bentuk geometri dan sifat ruang.