Pengalaman menggunakan perisian alice dalam memperkenalkan pengaturcaraan berorientasikan objek / Nursyahidah Alias, Nor Zalina Ismail and Mohd Rizal Razak - Alias, Nursyahidah; Ismail, Nor Zalina; Razak, Mohd Rizal (2012)
Pengaturcaraan berorientasikan objek adalah subjek yang perlu diajar kepada pelajar-pelajar pengaturcaraan. Kebiasaannya pelajar pada semetser 1 dan 2 akan diperkenalkan dengan pengaturcaraan berstruktur terlebih dahulu. Pengaturcaraan berstruktur memfokuskan kepada penyelesaian masalah menggunakan rekabentuk prosedur logik yang melibatkan mengambil data input, memproses data input tersebut dan menghasilkan data output. Kemudian, pada semester 3 pelajar diperkenalkan pula dengan pengaturcaraan berorientasikan objek. Pengaturcaraan berorientasikan objek memfokuskan kepada penyelesaian masalah menggunakan rekabentuk objek dan data. Lazimnya pelajar mengalami masalah dalam memahami peralihan rekabentuk pengaturcaraan dari berstruktur kepada berorientasikan objek. Pensyarah juga mengalami masalah dalam menerangkan secara jelas perbezaan cara merekabentuk penyelesaian masalah tersebut. Perisian Alice dilihat dapat membantu pensyarah untuk digunakan sebagai alat bantu mengajar dalam memperkenalkan pengaturcaraan berorientasikan objek kepada pelajar. Perisian tersebut menggunakan objek Alice yang boleh dilihat secara fizikal bersama dengan tindakan yang boleh dibuat oleh Alice. Kertas ini membincangkan pengalaman menggunakan perisian Alice untuk digunakan sebagai alat bantu mengajar dalam pengajaran berorientasikan objek. Dengan menggunakan perisian tersebut objek Alice tersebut dapat difahami dengan jelas. Namun begitu, kebiasaannya apabila dalam pengajaran pengaturcaraan berorientasikan objek, objek dan data yang diwakilkan tidak dapat dilihat secara fizikal seperti Alice.