Kecekapan sel suria polihablur di bawah pengaruh cuaca tempatan / Mohamad Awang ...[et al.] - Awang, Mohamad; W.M, W. Mariam; Salleh, Masznie; A.M., Asmadi (2004)
Satu kajian telah dijalankan untuk memperolehi tahap kecekapan sel suria polihablur di bawah pengaruh cuaca tempatan. Panel suria yang mengandungi sel polihablur telah dibina, dipasang dan diuji di kawasan lapang yang terdapat di Kolej Univesiti Sains dan Teknologi Malaysia di bawah perubahan cuaca. Penilaian dan analisa kecekapan sel suria memerlukan pengukuran arus, voltan, dan parameter-parameter cuaca berkaitan. Hubungkait di antara kecekapan sel suria dengan perubahan suhu, kelembapan, halaju angin dan intensitif sinaran matahari juga telah dikenalpasti. Di bawah pengaruh cuaca tempatan, sel suria polihablur berfungsi pada tahap kecekapan yang lebih rendah dari kecekapan di makmal iaitu di antara 0% hingga 12.97%.