Analisis korelasi logam-logam berat dalam tanah pertanian fraksi litogen dan tak litogen di Sepang dan Petaling Tin, Selangor / Ahmad Mahir Razali ... [et al.] - Razali, Ahmad Mahir; Hue, Yun Jy; Jusoh, Khairah; Cheah, Siew Lin; Abdullah, Maimon; Abdullah, Aminah (2004)
Penentuan kandungan logam berat dalam tanah telah dijalankan di kawasan Sepang danPetaling Tin. Logam berat yang dikaji adalah Pb, Cd, Cu, Cr, Fe, Mn dan Zn. Sampel tanah untuk kajian ini diekstrak dengan menggunakan kaedah pengekstrak berjujukan merangkumi pengekstrakan logam-logam berat dalam fraksi litogen dan fraksi tak litogen. Analisis korelasi telah dilakukan untuk mengetahui perkaitan antara logam-logam berat dalam tanah fraksi litogen dan tanah fraksi tak litogen. Hasil analisis menunjukkan kebanyakan logam berat adalah berkorelasi signifikan antara satu sama lain. Logam Cd dan Cn mempunyai korelasi signifikan dalam kedua-dua jenis tanah fraksi litogen dan tak litogen di kedua-dua kawasan kajian. Cr dan Fe pula berkorelasi signifikan dalam tanah fraksi litogen sahaja di kedua-dua kawasan kajian. Sementara Pb dan Mn pula mempunyai korelasi signifikan dalam tanah fraksi tak litogen sahaja di kedua-dua kawasan kajian. Analisis korelasi antara logam berat dalam tanah dengan faktor pH tanah, peratus saiz butiran tanah <63 µm dan peratus karbon organik turut dilakukan. Di kawasan Sepang, logam berat dalam kedua-dua fraksi tanah didapati tidak berkorelasi signifikan dengan pH tanah dan peratus karbon organik. Faklor peratus saiz butiran tanah berkorelasi signifikan dengan Mn dan Zn dalam tanah litogen. Di Petaling Tin pula, logam berat dari kedua-dua fraksi tanah tidak menunjukkan korelasi signifikan dengan pH tanah. Pb dan Fe dalarn tanah tak litogen berkorelasi signifikan dengan peratus saiz butiran tanah <63 µm. Apabila data kedua-dua kawasan kajian digabungkan, didapati saiz butiran tanah <63 µm tidak mempengaruhi kehadiran logam logan berat dalam kedua-dua fraksi tanal1. Pb, Cr dan Mn dari tanah litogen bcrkorelasi signifikan dengan pH tanah. Manakala Mn dari tanah tak litogen berkorelasi signifikan dengan peratus karbon organik pula.