Keindahan dalam reka bentuk motif seni hiasan fabrik tradisional melayu: satu analisa formalistik / Abd. Rasid Ismail dan Ahmadrashidi Hassan - Ismail, Abd. Rasid; Hassan, Ahmadrashidi (2012)
Penyelidikan ini bertujuan untuk memperlihatkan keindahan dari segi struktur binaan dan makna yang terdapat pada motif-motif fabrik tradisional Melayu. Tiga jenis fabrik tradisional Melayu telah dipilih sebagai sampel kajian, iaitu songket, batik dan tekat. Sampel tersebut dianggap sebagai yang paling utama dari segi fabrik tradisional Melayu. Penyelidikan ini telah mendapati bahawa orang Melayu yang mahir dari segi tukang dan reka seni tersebut tidak terdidik secara formal tentang seni visual tetapi pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki mereka adalah pada tahap yang tinggi. Mutu dan keindahan fabrik tersebut sangat bergantung kepada motif-motif yang dihasilkan oleh tukang atau perekanya. Motif-motif berkenaan juga bukan sahaja indah secara visual tetapi juga memancarkan falsafah dan nilai hidup masyarakat yang mendukungnya. Pemilihan subjek yang selektif dan penampilan motif berkenaan sangat serasi dengan budaya, pemikiran dan gaya hidup orang Melayu. Penyelidikan ini dapat memberi kenyakinan kepada pereka tetapi juga kepada masyarakat umum bahawa motif tradisional itu indah dan patut dilestarikan.