Pengenalan awal konsep 4R pengurusan sisa pepejal / Asniza Hamimi Abdul Tharim, Asmalia Che Ahmad dan Abdul Muhaimin Ab Wahid - Abdul Tharim, Asniza Hamimi; Che Ahmad, Asmalia; Ab Wahid, Abdul Muhaimin (2012)
Sisa pepejal atau sampah adalah bahan buangan yang dijana oleh aktiviti manusia di sekitar kawasan penempatan, tempat kerja dan persekitaran. Peningkatan jumlah sisa pepejal dari tahun ke tahun mendatangkan impak yang negatif terhadap pembangunan komuniti masyarakat dan negara secara amnya. Hal ini berlaku akibat daripada peningkatan populasi manusia dan pembangunan negara. Bagi menangani impak negatif yang terhasil ini, maka langkah yang sistematik dan efisien perlu dilaksanakan melalui pengurusan sisa pepejal bersepadu. Kajian ini bertujuan untuk memberikan pendedahan awal berbentuk literatur terhadap pengurusan sisa pepejal negara yang merangkumi sejarah pengurusan sisa pepejal dunia, pengenalan terhadap senario pengurusan sisa pepejal di Malaysia, jenis-jenis pepejal terkawal serta impak pengurusan sisa pepejal terhadap alam sekitar, sosial dan kesihatan manusia. Kajian turut memberi pengenalan awal terhadap Konsep 4R ('rethink','reduce','reuse','recycle') yang boleh diaplikasikan oleh masyarakat bagi membantu proses pengurusan sisa pepejal yang efektif pada masa kini dan hadapan.