Perselisihan memahami makna bid'ah hasanah : suatu penyelesaian menurut konsep ikhtilaf / Azri Bhari ... [et al.] - Bhari, Azri; Ahmad, Ridzwan; Mohd Zin, Mohamad Zaid; Mohamed Noh, Abd Munir; Mohd Sofi, Mohd Roesfan Sazzerin (2012)
Perselisihan pandangan adalah fenomena fitrah semulajadi yang berpunca daripada sifat manusia dan nas syarak itu sendiri yang mengundang kepelbagaian pandangan yang berbeza. Namun begitu, mutakhir ini kelihatan umat Islam dibelenggu dengan isu perselisihan pandangan yang mengundang pelbagai konflik dan kontroversi sehingga seolah-olah menggugat perpaduan umat Islam. Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan kepentingan memahami konsep dan meraikan ikhtilaf dalam memahami makna bid'ah hasanah sehingga mampu mewujudkan sikap keterbukaan dan sekaligus memelihara perpaduan ummah. Kajian ini akan menggunakan metodologi perbandingan dalam menjawab persoalan. Seterusnya analisa terhadap pandangan ulama silam dan kontemporari juga turut dilakukan dalam kajian ini. Hasil kajian ini akan menjelaskan bahawa semangat memahami konsep dan meraikan ikhtilaf dalam memahami makna bid'ah hasanah mampu melestari perpaduan dan menzahirkan kekuatan umat Islam.