Migrasi sebagai keputusan tingkah laku untuk mencapai kepuasan hidup : suatu kajian empirikal / Mohd Fadzil Abdul Rashid - Abdul Rashid, Mohd Fadzil (2012)
Kertas kerja ini menilai faktor-faktor keputusan tingkah laku migrasi dan menghurai perkaitannya dengan faktor kepuasan hidup di Wilayah Lembah Klang, Malaysia. Hasil penelitian mendapati bahawa faktor-faktor utama keputusan migrasi adalah berkait rapat dengan faktor untuk mencapai kepuasan hidup. Faktor-faktor tersebut seperti untuk memiliki kediaman sendiri yang dimampui, kediaman baru dan tempat baru, menikmati kehidupan dengan kos sara hidup yang dimampui, berdekatan dengan tempat kerja, persekitaran fizikal dan komuniti serta sosial yang harmoni dan sebagainya. Berikutan ini fenomena migrasi tidak boleh disekat tetapi ia perlu dihadapi dengan suatu perancangan yang boleh memenuhi keperluan migrasi di masa depan.