Nilai kapitalistik di dalam sistem pemilikan tanah masyarakat Melayu di Semenanjung Malaysia / Mohd Hasrol Haffiz Aliasak, Hamzah Jusoh dan Mohd Yusof Hussain - Aliasak, Mohd Hasrol Haffiz; Jusoh, Hamzah; Hussain, Mohd Yusof (2012)
Nilai kapitalistik merupakan salah satu nilai moral yang tidak hanya melibatkan sistem ekonomi dan politik di mana ia telah berkembang ke seluruh peringkat sosiologi kemasyarakatan. Prinsip umum nilai ini ialah ciri-ciri individualistik dan materialistik. Kedua-dua ciri ini merupakan elemen yang tidak terhad kepada amalan ekonomi dan politik tetapi mampu mempengaruhi gaya hidup dan persekitaran masyarakat. Dalam konteks kertas kerja ini, tumpuan nilai ini difokuskan kepada sistem pemilikan tanah yang diaplikasi di Semenanjung Malaysia iaitu Sistem Torrens. Sistem ini menonjolkan konsep hakmilik yang tidak boleh disangkal di mana pemilik individu mempunyai hak tidak terbatas untuk menentukan kepentingan tanah milikannya. Penentuan ini berasaskan sama ada tanah sebagai komoditi atau aset. Dalam skop perbincangan nilai kapitalistik, tanah dilihat sebagai komoditi yang boleh diurusniagakan di mana faktor-faktor permintaan dan penawaran merupakan satu bentuk mekanisme dalam penentuan harga tanah tersebut sekiranya diurusniagakan. Mekanisme harga juga merupakan salah satu ciri-ciri umum nilai kapitalistik. Oleh yang demikian, kertas kerja ini membataskan analisa nilai kapitalistik dalam skop persepsi dan sikap pemilik-pemilik tanah kaum Melayu ke atas pemilikan tanah. Amnya, pada masa kini banyak tanah-tanah milikan Melayu telah dilupuskan sama ada melalui pelupusan secara sukarela atau proses pengambilan balik tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Dengan demikian, penulis akan membincangkan hubungan relatif antara nilai moral dan pengaruhnya terhadap amalan sistem pemilikan tanah di Semenanjung Malaysia daripada perspektif pemilik tanah kaum Melayu.