Pemberian hakmilik tanah oleh pihak berkuasa menurut perspektif islam / Mohd Marbawi Taha ... [et al.] - Taha, Mohd Marbawi; Sulong, Jasni; Abdul Rahman, Nor Azrina; Ayub, Mohd Nasir (2012)
Kuasa pelupusan tanah melalui pemberian hakmilik adalah terletakhak pada pihak berkuasa negeri. Menurut seksyen 42, Kanun Tanah Negara, pihak berkuasa negeri mempunyai kuasa yang hampir tidak terbatas dalam mengurniakan tanah sama ada kepada individu atau organisasi yang berkelayakan menurut undang-undang. Dasar ini kerap dipersoal oleh pelbagai pihak terutama golongan sarjana. Oleh yang demikian, objektif penulisan ini adalah meneliti sama ada konsep undang-undang pemberian hakmilik di negara ini selari dengan amalan Islam atau sebaliknya. Metodologi yang digunakan ialah perbandingan iaitu membandingkan antara amalan Rasulullah SAW dan para Sahabat dengan amalan serta peruntukan undang-undang yang yang sedia ada. Selain itu, kajian juga akan melihat peranan maslahah dalam menetukan kuasa pemerintah berkaitan dengan amalan pengurniaan tanah. Umumnya, penyelidikan yang dilakukan lebih tertumpu kepada aspek kepustakaan. Kajian ini merumuskan bahawa peruntukan dalam perundangan mengenai tanah di negara ini sangat terbuka sehingga memberi ruang kepada berlakunya penyalahgunaan kuasa di peringkat pentadbiran. Akhirnya, artikel ini mencadangkan agar sistem pengurniaan tanah dikawal dengan menetapkan syarat kelayakan yang ketat dan rijid yang berasaskan prinsip maslahah. Ini selari dengan usaha kerajaan dalam melahirkan sebuah masyarakat yang menjunjung tinggi nilai integriti dalam kehidupan.