Sumbangan ulama Melayu terhadap ilmu tafsir di alam Melayu: suatu pengenalan / Nasif Sidquee Pauzi dan Rasyad Afif Ibrahim - Pauzi, Nasif Sidquee; Ibrahim, Rasyad Afif (2012)
Ilmu tafsir merupakan salah satu ilmu yang penting untuk dipelajari bagi memahami al-Quran dengan baik. Di alam Melayu, pengajian dalam bidang tafsir mula berkembang dengan lahirnya alim ulama yang mendapat pendidikan dari Timur Tengah. Di dalam penulisan ini, tumpuan diberikan kepada sumbangan ulama Melayu yang telah melahirkan karya-karya tafsir yang banyak mendapat pengaruh daripada tafsir-tafsir terkenal seperti tafsir al-Baydawi dan tafsir al-Baghawi. Hasil pemerhatian penulis mendapati kebanyakan tafsir yang lahir di alam Melayu kebanyakannya berbentuk separuh lengkap. Walau bagaimanapun, perkembangan pengajian tafsir mula mengalami perubahan apabila berlaku gerakan Pan-Islamisme yang akhirnya mewujudkan dua aliran yang agak berbeza sekaligus menyebabkan berlakunya perubahan dalam perkembangan Islam di Malaysia.