Penerimaan budaya pelbagai kaum di Malaysia melalui iklan Petronas / Noorlida Daud, Azlan Zainal dan Mohd Rozali Othman - Daud, Noorlida; Zainal, Azlan; Othman, Mohd Rozali (2012)
Nilai-nilai semiotik yang terbit dari pembudayaan sosial menghasilkan pemikiran yang berbeza mengikut bangsa. Tujuan kajian ini ialah untuk meninjau sejauhmanakah iklan khidmat masyarakat PETRONAS mampu menyampaikan mesejnya merentasi semiotik bangsa dan sejauh manakah keberkesanan iklan ini dalam memelihara budaya yang terdapat di Malaysia. Lapan iklan khidmat masyarakat PETRONAS dalam empat kategori digunakan untuk kajian ini, iaitu dua iklan bertemakan budaya Cina, dua iklan bertemakan budaya India, dua iklan bertemakan budaya Melayu dan dua iklan universal.