Adakah pemilikan strata merupakan pemilikan sebenar? / Nor Azalina Yusnita Abdul Rahman, Mohd Zamri Husin dan Asma Senawi - Abdul Rahman, Nor Azalina Yusnita; Husin, Mohd Zamri; Senawi, Asma (2012)
Pemilikan hartanah adalah merupakan suatu perkara penting yang perlu diberi keutamaan oleh setiap individu, antara aspek penilaian yang perlu diambilkira adalah jenis harta, kos pembelian, lokasi (risiko), kemudahan yang menyokong kepada keperluan serta aspek kemudahsampaian. Jenis hartanah dalam konteks pemilikan di negara ini boleh dikategorikan kepada dua (2) iaitu harta bertanah (landed property) dan pemilikan bagi hartanah berbilang tingkat yang juga dinamakan skim strata. Pemilikan bagi kedua-dua jenis pembangunan ini tertakluk kepada pemilikan dan perundangan yang berbeza di mana pemilikan menerusi Kanun Tanah Negara memberi hak kepada pemiliknya untuk memindahmilik, memajak, menggadai, selain itu pemilik juga berhak untuk memecah dan menyatukan sempadan dan bahagian serta berhak untuk mengguna dan menikmati seluas ruang udara yang ada di atas permukaan tanah dan seluas mana tanah yang ada di bawah permukaan bumi. Manakala pemilikan menerusi Akta Hakmilik Strata 1985 (AHS), menyediakan urusan pecah bahagi bangunan dan tanah bagi hartanah yang dikongsi. Ia melibatkan permohonan untuk pecah bahagi, pendaftaran dan pengeluaran hakmilik, menyediakan sistem untuk pengurusan skim strata selepas pengeluaran hakmilik dan juga menyediakan sistem bagi menangani 'disputes' yang dikenali sebagai 'Lembaga Hakmilik Strata'. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji pemilikan bagi kediaman bertingkat dari aspek cirinya, pengurusan dan hak pemilik petak berbanding pemilikan hartanah mengikut Kanun Tanah Negara.