Produk pelancongan jejak warisan negara : kajian literatur / Nur Hanim Ilias dan Azran Mansor - Ilias, Nur Hanim; Mansor, Azran (2012)
Jejak Warisan (Heritage Trail) merupakan salah satu produk pelancongan yang sering diaplikasikan di kawasan bandar warisan. Ia membantu membawa pelancong menyusuri laluan-laluan sejarah supaya pelancong dapat mengalami dan melihat keadaan sebenar nilai warisan yang terdapat di tempat yang dikunjungi. Berdasarkan kajian literatur dan analisis berkaitan pengaplikasian program jejak warisan di Malaysia, faktor kejayaan sesebuah program jejak warisan telah dikenalpasti bagi menjamin kepentingan program tersebut sebagai pemangkin pemuliharaan warisan negara.