Akhbar utama negara pemacu budaya mengarang dan akal budi dalam berita / Sharil Nizam Sha'ri, Noor Aina Dani dan Jessica Ong - Sha'ri, Sharil Nizam; Dani, Noor Aina; Ong, Jessica (2012)
Kebijaksanaan mengarang yang sarat dengan nilai akal budi dan mencanai kematangan diri pembaca menjadi kehebatan seseorang penulis atau pengarang berita dan tidak semua individu boleh melakukan tugas ini. Kita sering membaca, menelaah dan menafsir paparan berita yang disiarkan dalam akhbar utama negara dan dijadikan sumber maklumat terkini untuk dikukuhkan dalam diri sehingga tidak mengetahui rahsia dalam budaya mengarang berita. Justeru, kajian ini meneroka 'rahsia' mengarang berita yang boleh dikongsi bersama umum dan membentuk budaya mengarang kepada generasi muda negara untuk terus menjadikan akhbar sebagai medan informasi tempatan dan antarabangsa. Mingguan Malaysia dan Berita Minggu yang dijadikan data kajian dan dianalisis berdasarkan Format Piramid Terbalik membuktikan budaya mengarang berita boleh dikuasai. Malahan, pendulu yang menjadi 'fokus berita' dapat menerapkan akal budi dalam mengarang dan memahami isi kandungan berita.