Sumbangan baitulmal dalam pembangunan ekonomi ummah : kajian baitulmal Negeri Perlis / Siti Fatimah Sudin ... [et al.] - Sudin, Siti Fatimah; Ismail, Khalid; Shuib, Mohamad; Che Ahmat, Amin (2012)
Kajian ini bertajuk:" Sumbangan Baitulmal dalam Pembangunan Ekonomi Ummah: Kajian Baitulmal Negeri Perlis" Ia mengkaji tentang sumbangan baitulmal kepada umat Islam di negeri Perlis. Baitulmal negeri Perlis memainkan peranan yang penting bagi menjana pembangunan ekonomi ummah khususnya dalam aspek bantuan kebajikan bertujuan membasmi kemiskinan. Kaedah temubual digunakan terhadap pihak pengurusan tertinggi baitulmal Perlis bagi mendapatkan data. Antara dapatan kajian menunjukkan sumbangan yang diberikan berasaskan kaedah bantuan 1:2:5, merujuk kepada satu kariah akan dibina dua buah rumah baru bagi keluarga miskin (termasuk fakir) yang tidak berumah dan membaiki lima buah rumah yang daif .