Konsep tajrih menurut sarjana hadith dan tajrih yang tidak muktabar / Wan Kamal Nadzif Wan Jamil dan Amir Mohd Nason - Wan Jamil, Wan Kamal Nadzif; Mohd Nason, Amir (2012)
Ilmu yang membincangkan kritikan dan pujian ke atas seseorang perawi ('Ilm al-Jarh wa al-Ta'dil) merupakan disiplin dalam ilmu kajian sanad. Kelayakan agama (al-diyanah) dan kemampuan ingatan (al-dabt) seseorang perawi dikritik dan diadili sebelum riwayat hadith daripadanya diterima. Dalam mengkritik pula terdapat kaedah yang disusun oleh ulama hadith yang dibina daripada kekurangan pada sifat adil atau pun kekurangan pada daya ingatan. Namun dalam kitab-kitab rijal akan dijumpai beberapa sebab kritikan terhadap seseorang perawi yang tidak muktabar seperti akibat perbuataan seseorang perawi, pekerjaan beliau, lafaz kritikan yang bermaksud peradilan (ta'dil) dan lafaz kritikan yang berbentuk gelaran (laqab). Artikel ini mengkaji sebab-sebab tajrih yang tidak muktabar tersebut.