Aspek keselamatan berkaitan rumah kediaman dalam Islam : satu huraian berdasarkan kaedah-kaedah fiqh / Zahari Mahad Musa - Musa, Zahari Mahad (2012)
Rumah kediaman adalah sebahagian persekitaran dan mempunyai hubungan yang rapat dengan setiap pembangunan insan. Pembinaan dan kesejahteraan kehidupan insan bermula dengan rumah kediaman yang baik dan berkualiti. Ini kerana, rumah kediaman bukan setakat ruang fizikal semata-mata, malah ia menjadi tempat bermulanya interaksi sosial dan pembinaan komuniti yang sejahtera. Tegasnya, Islam menetapkan panduan yang terperinci berkaitan rumah kediaman yang berkualiti. Malah rumah kediaman menjadi sebahagian aras piawaian kebahagian dalam kehidupan di dunia. Kertas kerja ini bertujuan membincangkan salah satu aspek penting dalam syarat sesebuah rumah kediaman iaitu aspek keselamatan. Fokus keselamatan berkaitan rumah kediaman akan ditumpukan kepada prinsip dan amalan utama yang dibincangkan dalam karya warisan fiqh Islam bagi sesebuah rumah kediaman yang dapat memberi kesejahteraan insan dan kualiti hidup komuniti. Perbincangan dalam kertas kerja ini didasarkan kepada analisis data yang melibatkan kaedah-kaedah fiqh utama yang diambil berdasarkan nas-nas syarak atau huraian ulama berkaitan isu rumah kediaman. Huraian ini memperlihatkan bahawa Islam menetapkan panduan dan peraturan bersepadu yang menyentuh rumah kediaman. Rumah kediaman bukan sahaja dilihat sebagai ruang atau persekitaran fizikal fizikal semata-mata, malah mengatur kualiti kehidupan.