Orang Kurang Upaya (OKU) dan hak untuk hidup: satu analisis perundangan di Malaysia / Ikmal Hisham Md. Tah - Md. Tah, Ikmal Hisham (2014)
Sejak akhir-akhir ini, isu berkaitan orang kurang upaya (OKU) telah menjadi perhatian masyarakat. Kisah kanak-kanak OKU diabaikan telah menjadi viral dan perdebatan hangat di media massa dan siber. Disamping itu, persepsi negatif masyarakat juga telah menyumbang kepada diskriminasi terhadap OKU dari pelbagai aspek termasuk pendidikan, pekerjaan dan kualiti hidup. OKU mempunyai hak untuk hidup sebagaimana insan normal yang lain termasuk perlidungan ketika dalam situasi berisiko dan kecemasan. Salah satu elemen terpenting dalam melindungi kebajikan dan hak-hak OKU ialah melalui mekanisma perundangan. Kerajaan telah menandatangani dan meratifikasi Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Mengenai Hak-Hak Orang Kurang Upaya sebagai salah satu usaha memperkasa dan melindungi kelompok minoriti ini. Oleh sebab itu, kerajaan telah mengambil inisiatif menggubal Akta Orang Kurang Upaya 2008 sebagai salah satu komitmen kerajaan dalam mematuhi konvensyen hak asasi antarabangsa selagi tidak bertentangan dengan undang-undang negara. Artikel ini akan menganalisis peruntukan undang-undang di Malaysia berkaitan OKU dan hak untuk hidup menerusi Perlembagaan Persekutuan dan peruntukan undang-undang yang relevan. Ini menunjukkan sebagai negara ahli, Malaysia telah menerima pakai undang-undang dan triti antarabangsa berkaitan hak asasi manusia sekiranya tidak bertentangan dengan norma-norma dan nilanilaii tempatan.