Adaptasi cerita fabel nusantara dalam pertunjukan sirkus / Greta Ariati Mulyosantoso and Chrisdina Wempi - Mulyosantoso, Greta Ariati; Wempi, Chrisdina (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2020)
Seiring dengan peredaran zaman, kesenian tradisional mula pudar. Begitu juga dengan cerita rakyat tradisional. Adalah penting untuk memastikan cerita tradisional diketahui dan difahami oleh kanak-kanak. Memperkenalkan seni khususnya seni persembahan boleh dilakukan sejak kecil, dijalankan oleh ibu bapa, guru, kepada masyarakat tertentu. Bagi kanak-kanak tentunya cara yang mudah dan menarik diperlukan agar mereka dapat dinikmati sehingga tamat sesuatu persembahan. Konsep rancangan 'The Fabulous Fable Show; Sarkas dan Teater 'adalah konsep yang dimulakan sebagai bentuk kecintaan terhadap budaya tempatan nusantara, digandingkan dengan persembahan sarkas sebagai salah satu cabang utama seni persembahan. Rancangan sarkas umumnya menampilkan tarikan seperti juggling, berputar, akrobatik, atau tarikan yang menggunakan haiwan seperti singa, harimau, gajah, dan lain-lain. Untuk menjadikan persembahan ini lebih menarik, pembuat konsep memasukkan elemen teater dengan membawa cerita dongeng dari Indonesia. Cerita dongeng dipilih kerana watak yang digunakan diambil daripada haiwan dan membuatkan kanak-kanak tertarik dengan lakonan yang dipersembahkan. Dari situ, kanak-kanak dapat mengenali ekspresi emosi, seperti kegembiraan atau kesedihan yang timbul daripada pergerakan tarian atau lagu yang dimainkan.