Pandangan : seni dalam kehidupan, kehidupan dalam seni / Mohamad Hafiz Yahaya - Yahaya, Mohamad Hafiz (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2019)
Kesenian adalah merujuk kepada muzik, tarian, persembahan teater, penulisan kreatif, dan seni visual (Frank, 2004). Praktis seni visual merangkumi idea dan teknik yang membentuk proses penghasilan karya seni visual. Seni visual terdiri dari beberapa disiplin seperti catan, cetakan, area, media barn dan campuran (Ocvirk, 1998). Sejarah perkembangan dan penghasilan karya seni visual memang tidak dapat dipisahkan dengan aktiviti kehidupan manusia. Instrumen dan kaedah barn di dalam sektor kesenian sentiasa dicipta untuk masyarakat lebih memahami kehidupan, budaya dan perkembangannya. Perkara ini menyebabkan manusia tidak hanya berharap kepada sains dan teknologi untuk melihat kehidupan dan perkembangannya. Makanya pelukis bertanggungjawab untuk mencari satu persoalan yang wujud di dalam kehidupan masyarakat (Papastergiadis, 201O; Lapierre, 1946) dan menterjemahkannya kepada masyarakat untuk dikongsi sebagai satu penemuan ilmu dan fakta yang mampu menentukan nilai pada estetika karya sem dan memudahkan pemahaman terhadap perkembangan sosial budaya.