Pusat Sumber Sekolah sebagai ejen kecemerlangan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) : kajian ke atas pelajar baru sesi Disember-April 2010, UiTM Johor / Nor Diana Abd. Rahman, Nor Ezan Omar and Zailani Shafie - Abd. Rahman, Nor Diana; Omar, Nor Ezan; Shafie, Zailani (2012)
Pusat sumber sekolah adalah institusi yang paling utama di dalam sistem pendidikan negara kerana peranan yang dimainkannya sebagai tempat menyediakan bahan, khidmat, kemudahan pengajaran dan pembelajaran. Kajian yang dijalankan juga menunjukkan pelajar bersetuju bahawa kejayaan mereka di dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) adalah disebabkan peranan yang telah dimainkan oleh pusat sumber sekolah. Kajian ini juga akan membantu pihak sekolah dan Kementerian Pelajaran Malaysia di dalam menilai kembali keperluan yang harus diperhalusi terutamanya dari aspek koleksi, kemudahan yang disediakan dan juga kakitangan di dalam memastikan pusat sumber sekolah akan sentiasa menjadi lokasi kunjungan utama bagi pelajarnya. Hasil kajian juga mendapati adanya keperluan untuk menempatkan pustakawan profesional yang berkelayakan di dalam bidang sains perpustakaan untuk menggendalikan sepenuhnya pusat sumber sekolah. Langkah ini perlu bagi memastikan pusat sumber sekolah ditadbir oleh mereka yang berkelayakan dan seterusnya membolehkan para guru lebih fokus dengan pengajaran di dalam kelas.