Kajian ke atas penggunaan partikel modal pelajar UiTM Johor dalam pembelajaran Bahasa Mandarin / Chong Peng Hwa - Chong, Peng Hwa (2012)
Kajian ini cuba menyelidik perbandingan takrifan dan penggunaan kata partikel modal antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Mandarin. Dalam Bahasa Mandarin, Kata Partikel Modal merupakan kata bantu yang mana perbezaan penggunaan setiap kata ini dalam jenis ayat membawa maksud yang berlainan dalam Bahasa Mandarin. Kajian ini menggunakan contoh-contoh kesilapan pelajar dalam pembinaan ayat dengan menggunakan Kata Partikel Modal. Untuk menganalisis masalah ini, kajian ini telah mengklasifikasikan penggunaan kata-kata tersebut secara terperinci. Kajian ini bertujuan mendapatkan maklumat tentang kefahaman pelajar dari sudut bentuk, semantik dan sintaks dalam Kata partikel modal antara dua bahasa agar pelajar dapat menggunakannya dengan tepat semasa berkomunikasi.