Penambahbaikan pembelajaran di sekolah agama kerajaan negeri Johor : kajian pelaksanaan sistem anjal / Ahmad Nawani Yaakob and Nor Rashidah Mohamed - Yaakob, Ahmad Nawani; Mohamed, Nor Rashidah (2012)
Pendidikan Islam di Negeri Johor telah lama berkembang sejak 1920an lagi. Beberapa perubahan cuba dilaksanakan sebagai proses penambahbaikan sistem pembelajaran seiring dengan sistem pendidikan kebangsaan, termasuklah membuat perubahan penjadualan sesi pembelajaran yang dikenal sebagai sesi pengajian 2..3.. Tujuan utamanya bagi membuka ruang yang lebih lama sesi pembelajaran pelajar di sekolah agama. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kekuatan dan kekurangan dalam sesi pengajian 2..3.. yang diperkenalkan pada 2008. Berbantukan soal selidik kepada guru dan ibubapa, kajian mendapati majoritinya kurang setuju dengan pelaksanaan sesi pengajian 2..3.. ditambah pula dengan prestasi semasa yang menunjukkan terdapat sedikit kekurangan. Oleh kerana ia baharu sahaja diperkenalkan, beberapa ubah suai dan penambahbaikan sistem ini dicadangkan termasuklah mengatur semula penjadualan waktu persekolahan. Pendidikan agama yang sekian lama berperanan seharusnya mampu memberi impak besar kepada pembentukan pribadi murid dan ia boleh dilaksanakan dengan kesungguhan kerajaan negeri dan komitmen para guru serta sokongan massa.