Pengungkapan lafaz Al-ma' dalam ayat-ayat Al-qur'an dari aspek retorik / Muhamad Khairul Anuar Zulkepli dan Mohd Zulkhairi Abd Hamid - Zulkepli, Muhamad Khairul Anuar; Abd Hamid, Mohd Zulkhairi (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Al-ma' atau air merupakan penciptaan terawal sebelum kewujudan langit dan bumi. Kewujudannya di atas muka bumi membuktikan kewujudan pencipta yang maha kuasa sebagaimana telah dibuktikan menerusi al-Qur'an. Menerusi kajian yang telah direalisasikan oleh para ilmuan terdahulu dan terkini, lafaz al-ma' diungkapkan sebanyak 63 kali kekerapan dalam ayat-ayat yang berbeza. Namun, kupasan dan perbahasannya lebih cenderung perbincangan aspek perkataan dan tafsir sahaja. Pencerahan terhadap setiap pemilihan lafaz al-ma' dalam semua ayat yang berbagai-bagai tidak dihuraikan. Bahkan, kecenderungan kajian terhadap aspek retorik kurang diberikan fokus. Oleh itu, kajian ini bertujuan menganalisis dan merungkaikan aspek retorik yang terkandung di sebalik lafaz al-ma' pada setiap ayat yang berlainan. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menjadikan al-Qur'an sebagai teras utama dalam mengenalpasti dan menganalisis lafaz al-ma'. Sebanyak tujuh ayat dikenalpasti mengandungi lafaz al-ma' yang hakiki untuk dikaji. Pemilihan ayat-ayat tersebut berpandukan kepada al-Mu'jam al-Mufahras li Alfaz al-Qur'an untuk mengetahui lafaz al-ma' dalam setiap ayat yang berbeza. Lafaz tersebut dikupas aspek leksikografi dan kemudian, ia disusuli dengan kupasan aspek balaghah yang dibahaskan secara deskriptif berdasarkan hujah para sarjana terdahulu berkaitan dengan isu berbangkit. Hasil kajian mendapati bahawa pengungkapan lafaz al-ma' dalam al-Qur'an menyerlahkan aspek retorik tersendiri dan ia dapat dibuktikan melalui gaya bahasa balaghah, nazm, ketepatan pemilihan perkataan dan kontekstual ayat.