Menilai kelestarian pekebun kecil kelapa sawit: Satu kajian di FELDA Wilayah Raja Alias, Jempol, Negeri Sembilan / Zahilah Abdul Samat, Nor Hafizah Mohamed Harith and Nasrudin Mohammed - Abdul Samat, Zahilah; Mohamed Harith, Nor Hafizah; Mohammed, Nasrudin (2021)
Malaysia adalah pengeluar minyak sawit kedua terbesar di dunia selepas Indonesia. Kedua-dua negara Asia Tenggara ini menghasilkan 85 peratus bekalan minyak sawit global dan memenuhi 34 peratus bekalan dunia penggunaan minyak sayuran (Kushairi et al, 2019). Nilai eksport keseluruhan produk kelapa sawit pada tahun 2020 adalah sekitar 72.8 bilion (DOSM, 2020). Industri kelapa sawit Malaysia dikuasai oleh ladang swasta, merangkumi 60%, dan 40% di bawah skim pegangan pekebun kecil di negara ini dipimpin oleh pihak berkuasa pembangunan tanah persekutuan negara (FELDA) yang ditubuhkan pada tahun 1956. Ini menyumbang 29 peratus dari semua pekebun kecil di negara ini dengan baki 11 peratus di bawahnya pekebun kecil bebas. FELDA dan FELCRA bermula dengan objektif sosial untuk menyusun semula masyarakat dan mengurangkan kemiskinan melalui kelapa sawit, Secara purata, kadar kenaikan pendapatan pekebun kecil telah meningkat empat kali ganda dari RM591 pada tahun 1980 kepada RM2,336 pada tahun 2016.100. Ini membuktikan pengeluaran pekebun kecil mempunyai nilai masa depan industri kelapa sawit dari segi kelestarian dan kredibiliti. Indonesia dan Malaysia, dua negara yang bertanggungjawab untuk lebih dari 80% minyak dunia pengeluaran sawit, mempunyai pekebun kecil yang menyumbang 35-40% dari keseluruhan kawasan yang ditanam kelapa sawit (Serena et al., 2018).