Dissertations and Theses Inventory System PRO (DITIS PRO) / Fadilah Puteh ... [et al.] - Puteh, Fadilah; Chandran, Suseela Devi; Othman, Sarina; Md Nen, Zurina; Mohd Noor, Nurul Hidayana; Tuan Ismail, Tuan Nooriani (2021)
Penggunaan teknologi di dalam bidang pengajaran dan pembelajaran (PdP) terutamanya di peringkat pendidikan tertiari adalah tidak asing lagi. Permintaan dan keperluan terhadap penggunaaan teknologi dalam PdP kini juga dilihat sangat signifikan terutamanya ketika negara sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19 di mana semua aktiviti PdP perlu dijalankan secara atas talian. Selaras dengan arahan berkenaaan penangguhan aktiviti PdP secara bersemuka dari Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), penggunaan teknologi juga dianggap sebagai norma baru dalam pendidikan tertiari. Subjek ADS555 Applied Research Project merupakan salah satu subjek utama yang mewajibkan pelajar prasiswazah untuk menyiapkan disertasi kajian mereka bagi membolehkan mereka bergraduat. Terdapat sejumlah besar disertasi penyelidikan pelajar pra-siswazah FSPPP di seluruh Malaysia. Namun begitu, ketiadaan sistem untuk mengawal selia dan merekod hasil disertasi kajian pelajar telah menimbulkan kerumitan kepada para penyelia dan pelajar. Oleh itu, satu inovasi PdP iaitu pangkalan data yang dipanggil DITIS PRO telah dibangunkan. Sistem ini dibangunkan bagi membantu proses semak silang tajuk kajian serta membendung budaya plagiat kajian dikalangan pelajar. DITIS PRO juga dapat membantu proses pencarian kajian penyelidikan dengan pantas berdasarkan tajuk, kata kunci, nama penulis, dan juga abstrak.