Tadbir urus agihan dana zakat di UiTM Cawangan Johor: kajian terhadap isu dan penambahbaikan pengurusan agihan / Siti Noor Ain Aziz ... [et al.] - Aziz, Siti Noor Ain; Mohd Zahid, Emie Sylviana; Sumery, Zuraidah; Mearaj, Mahasin; Redzuan, Mohd Asyadi; Abdul Kadir, Juliana (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2020)
Pengagihan zakat dengan lebih proaktif dan efisien merupakan satu usaha yang perlu diuruskan dan dilaksanakan secara berterusan dan ditambahbaik agar objektif sebenar zakat tercapai. Sebagai institusi yang menguruskan dana zakat, dibawah kelolaan Unit Hal Ehwal Islam (UHEI) UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat berperanan menjaga kebajikan pelajar UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat dengan menyediakan bantuan dana zakat mengikut kelayakan asnaf. Pengagihan zakat yang dibuat oleh UHEI adalah sebanyak dua kali setahun mengikut sesi kemasukan para pelajar iaitu sesi Mac dan September. Timbul persoalan mengenai tempoh proses pengendalian agihan zakat kepada pelajar bagi memenuhi kecukupan dan keselesaan perbelanjaan dalam pendidikan. Justeru, kajian ini bertujuan untuk i) menjelaskan tadbir urus dalam proses agihan zakat di UiTM dan ii) mengenal pasti isu permasalahan yang berlaku ketika mengurus agihan dana zakat kepada para pelajar. Kajian ini adalah secara kualitatif iaitu kajian dokumentasi dengan merujuk manual dan laporan zakat. Berdasarkan kepada temu bual dan pemerhatian yang dibuat, terdapat isu yang berlaku ketika mengurus tadbir dana agihan zakat kepada pelajar diikuti dengan cadangan penyelesaian terhadap isu masalah tersebut.