Al Zaman Timepieces / Ericko Mightgambang Lit and Adib Syahmi Hamsuddin - Lit, Ericko Mightgambang; Hamsuddin, Adib Syahmi (2021)
Pencemaran air dan udara yang berpunca daripada aktiviti manusia memberi kesan atau impak kepada alam sekitar, dan juga kepada manusia sendiri. Masalah pencemaran ini perlu dititikberatkan oleh semua pihak bagi menjaga keseimbangan ekosistem antara keperluan manusia dan kesinambungan alam semula jadi. Pencemaran air dan udara merupakan satu daripada pencemaran yang sering terjadi di Malaysia dan tindakan yang wajar harus diambil bagi mengurangkan kesan tersebut terhadap alam sekitar iaitu "kegiatan inovasi" yang mesra alam secara meluas dan diaplikasikan dalam kehidupan seharian pengguna dan juga kilang perindustrian. Pembuangan dan pembakaran kotak terpakai dan bahan getah secara meluas seperti tayar kenderaan memberi kesan kepada alam sekitar, dan pembelian jam dinding secara kerap (selepas jam dinding rosak) menyebabkan pembaziran kepada manusia sendiri (kos) dan bahan mentah (alam semula jadi) kerana ia memerlukan sumber yang banyak untuk menghasilkannya. Inovasi perlu diaplikasikan oleh semua kilang perindustrian dan juga pengguna agar kesan atau impak dapat dikurangkan dari semasa ke semasa, dan juga kesinambungan alam semula jadi dapat dikekalkan untuk generasi pada masa yang akan datang. Penghasilan barang-barang mesra alam melalui inovasi yang diaplikasikan oleh pengguna atau mana-mana pihak yang berkaitan bukan sahaja mengurangkan kesan kepada alam sekitar, ia juga mengurangkan kos pembikinan sesuatu barang terutamanya kepada kilang perindustrian yang ingin meminimumkan kos tersebut.