Jom Mendaftar / Amelia Farzana Zollkiffli ... [et al.] - Zollkiffli, Amelia Farzana; Mohd Lokman, Siti Haziqah; Abdul Rahim, Syaafa Najihah; Ibnu Sahad, Nur'Asmirah; Rahim, Nurin Shabryna; Hassan, Farihah (2021)
Semasa permulaan semester baru, pelajar sering menghadapi masalah dalam pendaftaran kursus mereka. Diantara masalah yang dihadapi oleh pelajar ialah mereka tidak mengetahui kod kursus mana yang harus didaftarkan, bagaimana prosedur memohon pengecualian kredit, masalah mendaftar kod kursus elektif dan bahasa ketiga, penetapan jam kredit yang dibenarkan dan penetapan kuota pelajar di dalam setiap kelas serta masalah bagi pelajar yang mengulang subjek. Selain daripada itu juga, pelajar lepasan diploma Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi (FSPPP) yang meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana Muda Pentadbiran Korporat mengahadapi sedikit masalah kerana terdapat beberapa kod kursus yang diambil tidak mengikut pelan pengajian kod kursus setiap semester. Ini kerana pelajar-pelajar ini akan mendaftar di semester ketiga berikutan terdapat beberapa kod yang mendapat pengecualian kredit. Namun begitu, ada beberapa kod kursus yang berada di semester satu dan dua yang tidak mendapat pengecualian kredit. Rentetan daripada masalah ini telah menyebabkan tempoh masa yang agak lama perlu diambil bagi setiap pelajar dan sekaligus mengganggu waktu pengkuliahan pelajar. Justeru itu, bagi membantu melicinkan proses pendaftaran kursus pelajar, Corporate Administration Student Society (CASS) dengan kerjasama Ketua Pusat Pengajian Pentadbiran Korporat (AM225) telah menghasilkan satu garis panduan yang diterjemahkan dalam bentuk infografik bagi membantu pelajar melicinkan proses pendaftaran pelajar.