Kaedah pengajaran CHM510: dari sudut pandang pelajar / Sheikh Ahmad Izaddin Sheikh Mohd Ghazali ... [et al.] - Sheikh Mohd Ghazali, Sheikh Ahmad Izaddin; Dzulkifli, Nur Nadia; Ahmad, Nor Monica; Mohamed Sapari, Jamil; Mohamed, Ahmad Husaini; Che Awang, Nurul Nadthira (2021)
Subjek CHM510 (Kaedah Pemisahan Analitik) merupakan subjek yang terpenting dan dan ilmu berkaitan dengan subjek ini banyak diaplikasikan di agensi-agensi sains kerajaan, di sektor swasta serta sektor kerajaan. Namun begitu kaedah pengajaran subjek ini didapati tidak seiring dengan kaedah yang terkini. Untuk itu satu kajian telah dilakukan untuk menilai tahap penerimaan serta pengajaran yang boleh diterima oleh para pelajar yang mengambil kod ini. Senarai 128 orang pelajar telah menjalani kajian secara soal selidik ini di 4 buah kampus iaitu UiTM Kampus Selangor, UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah, UiTM Cawangan Perlis dan UiTM Cawangan Pahang Kampus Jengka. Secara amya, pelajar perlu ditukar corak pengajaran dari pengajaran berlandaskan penulisan teks kepada pengajaran yang lebih banyak berbentuk gambar atau visual.