RTGreennmFUND: sejauhmanakah keberkesanannya dalam pengurusan dana ruang terbuka hijau bandar / Nabilaa Mohamed ... [et al.] - Mohamed, Nabilaa; Vadeveloo, Thenmolli; Mohd Zain, Zarina; Putera, Roni Ekha (2021)
Kekangan kewangan pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam pelaksanaan ruang terbuka hijau bandar (RTHB) di Malaysia dan Indonesia sering mempengaruhi prestasi bandar hijau. Ketidakupayaan dalam mempelbagaikan sumber pembiayaan, pengamalan sistem kewangan tradisional dan kebergantungan pembiayaan dari kerajaan pusat menjadi penyebab utama kepada kekangan kewangan yang sering dihadapi oleh PBT dalam perancangan dan pembangunan pengurusan bandar. Oleh itu, kajian ini mencadangkan untuk mengenal pasti sumber pembiayaan inovatif yang sesuai digunakan untuk menyokong dan memperkuatkan kemampanan projek-projek RTHB supaya sesebuah negara dapat mencapai prestasi bandar hijau yang cemerlang. Hasil daripada analisis kandungan beberapa pemboleh ubah (dana inovatif dan tiga tonggak kemampanan) telah dikenal pasti dan dicadangkan dalam pembinaan kerangka sistem pengurusan dana RTHB yang dipanggil RTGreennmFUND. Walau bagaimanapun kajian lanjutan perlu dilaksanakan untuk menguji kesahan dan kebolehpercayaan pemboleh ubah-pemboleh ubah tersebut supaya ia sesuai diamalkan dalam konteks kedua-dua negara dan seterusnya dapat meningkatkan sistem pengurusan kualiti dana RTHB PBT di Malaysia dan Indonesia.