Kecerdasan intelektual (IQ), kecerdasan emosi (EQ) dan kecerdasan spiritual (SQ): Mencari keseimbangan dalam pengajaran dan pembelajaran di universiti / Rasid Muhamad, Mohd Nazri Mohd Noor and Jahjaiton Arsad - Muhamad, Rasid; Mohd Noor, Mohd Nazri; Arsad, Jahjaiton (2006)
Kertas ini membincangkan tentang kecerdasan intelektual (IQ), kecerdasan emosi (EQ) dan kecerdasan spriritual (SQ) yang sering dikaitkan dengan keperluan pelaksanaannya dalam proses pengajaran dan pembelajaran di universiti. Integrasi ketiga-tiga elemen tersebut terbukti memberikan impak yang sangat besar terhadap para pelajar dalam konteks kematangan berfikir. Pembentukan personaliti unggul dan menjana kefahaman mendalam tentang kepentingan hubungan sesama manusia dan penciptanya. Bagi warga akademik pula gabungan ketiga-tiga elemen tersebut berupaya menghasilkan tanda aras kefahaman subjek. Ia berupaya menjadikan proses pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih terarah dan sistematik. Dari aspek pengurusan universiti pula pendidikan IQ, EQ dan SQ mampu menghasilkan graduan yang lebih berketrampilan mudah untuk diterima oleh industri, sekaligus meningkatkan imej universiti di mata umum. Kertas kerja ini mendapati bahawa universiti adalah tempat terbaik untuk ketiga-tiga asas tersebut disemai dan dibaja. Kepentingan jangka panjang yang bakal dinikmati oleh universiti melalui kertas kerja ini ialah pembentukan modal insan yang mantap bersesuaian dengan Falsafah Pendidikan Negara. Justeru itu pelaksanaannya perlu disegerakan kerana penggabungjalinan tersebut juga dijamin meningkatkan nilai diri dan nilai tambah para pelajar.