e-Leva: Medium penyelesaian masalah pengurusan sumber manusia bagi penilaian pengajaran dan pembelajaran / Khairul Nizam Abd Halim, Razulaimi Razali and Roslan Jamaludin - Abd Halim, Khairul Nizam; Razali, Razulaimi; Jamaludin, Roslan (2006)
Kualiti pengajaran dan pembelajaran (P&P) perlu dinilai untuk menentukan sama ada ia memenuhi kepuasan pelanggan (pelajar) atau sebaliknya. Hasil penilaian yang baik atau cemerlang memastikan kepuasan pelanggan dipenuhi. Penilaian P&P secara tradisional mendatangkan banyak masalah terutama dari segi masa, guna tenaga dan kos. Penilaian berkomputer yang dikenali sebagai e-LEva di UiTM Pahang dibina bagi membantu kepada penyelesaian masalah berkenaan. Kajian ini dilakukan untuk menghasilkan satu model berkomputer bagi pemantauan P&P pengajar berdasarkan sistem penilaian berkomputer e-LEva ini. Kajian ini juga membincangkan kelebihan model baru berhanding model tradisional.